וירוסים, טפילים ומקינטוש
עודכן: 2 במאי 2018
שנת 1998, אני מקבל שיחת טלפון מלקוח, מחלקת הגרפיקה במשרד פרסום גדול, שני מחשבים ברשת ״לא זזים״, לחיצה על העכבר תוביל לקנס של כשתי דקות עד לביצוע הפעולה. המחשבים עצמם... שום דבר מיוחד, מערכת הפעלה System 9, תוכנת ניהול פונטים Suitcase, מערכת תוכנות של Adobe ו-Macromedia, רשת, חיבור לספוטניק, מדפסות. סטנדרטי.
למי שזוכר, למערכת ההפעלה 9 (וקודמותיה) היו מספר נקודות כשל אפשריות, לוחות הבקרה וההרחבות וכמובן הפונטים. כטכנאי מקינטוש מנוסה התחלתי לבודד אלמנטים במערכת, תחילה את ההרחבות, לאחר מכן את הפונטים. כשזה לא עזר העלתי את המחשב מדיסק חיצוני רק בכדי לוודא שלא מדובר בבעיית חומרה כל שהיא אבל כבר התחלתי לחשוד שיש כאן משהו מעולם הוירוסים מאחר ומחשב נוסף ברשת גילה את אותה מוטיבצית עבודה הססנית. ואכן, סריקה מהירה באמצעות תוכנת Virex העתיקה מצאה וירוס, 9885 שמו אם אני זוכר נכון. וירוסים לפיסי הכרתי באופן אינטימי אבל עכשיו מצאתי וירוס במחשב מקינטוש. מחיקת הוירוס חיסלה את התקלה באופן מיידי. זאת היתה הפעם הראשונה והאחרונה שנתקלתי בוירוס במחשב מקינטוש.
אחרונה...?
עד לשנה האחרונה לפחות.
בשנה האחרונה אני נתקל ביותר ויותר מחשבי מקינטוש שמגלים סימפטומים התנהגותיים כשל נדבקי וירוס, מלוואר או כל תוכנה זדונית אחרת. התופעות בדרך כלל מתייחסות למהירות המחשב אבל לא רק, גלישה לא חלקה ברשת האינטרנט, חלונות קופצים, אי יכולת להיכנס או לצפות בדפים מסויימים (נתקלתי בתופעה דומה בנסיון כניסה לאימג׳-בנק).

בסך הכל, מערכת ההפעלה של המקים מאוד בטוחה ומצליחה להתמודד אם איומים באופן מוצלח אבל עדיין קיים סיכוי שסריקה באמצעות תוכנת אנט וירוס תמצא מיני טפילים שמסתתרים במחשב. גם תוכנת Malwarebytes החינמית והמומלצת תספק סריקה איכותית בסך הכל.

התקנת תוכנת Malwarebytes קלה ופשוטה ואין צורך לערב טכנאי מקינטוש מדופלם בתהליך. ההורדה מלינק שתוכל למצוא בגוגל, התקנה סטנדרטית וסריקה מהירה. שאר הפעולות דומה לכל תוכנת סריקה אחרת.
מומלץ בחום